Mange står i kø for å etablere seg på Hasle. To av de som gjør seg klare er Baker Samson og Sterk Helse med klinikk og barneleger.

Vinmonopolets gamle bygning på Hasle fylles snart opp av både forretninger og folk. Blant de som skal inn er matvarekjeden Spar, bokhandelen Norli, frisøren Modern Design, kjøkkenbutikken Kitch’n og Apotek1. I tillegg kommer et bakeri og en klinikk.

Bygg 01- også kjent som Vinslottet

Carl Fredrik Samson kan ikke unnslippe etternavnet sitt: Han er et ledd i Samson-familien som har drevet bakerier i Oslo i 123 år. Nå gjør han seg klar til å opprette et nytt utsalg med boller og brød og mye annet godt her på Hasle.

– Vi tror Hasle kommer til å bli en urban bydel med mennesker som ønsker å ha det tilbudet man har i byen i nabolaget, og en urban bydel trenger møteplasser og steder å kose seg både i hverdagene og helgene, sier han om det å etablere seg her.

– Dette er kunder vi føler vi kjenner etter å ha holdt til midt i Oslo siden 1894, og det passer derfor også godt inn med den type etableringer vi ønsker å gjøre fremover.

Carl Fredrik Samson driver familiebedriften videre på Hasle

­De unike lokalene i Vinmonopolets gamle bygg var en av hovedgrunnene til Baker Samsons etablering.

– Bygget representerer en historie, og med teglstein og industriell arkitektur er det ganske så unikt. Planene for bygget viser klart hvordan det forvandles til et spennende og trivelig handelssentrum med et torg i fronten, en park ved siden, og derved noe helt annet du vil finne i byen, med mye særegenhet og sjarm. Dette passer veldig godt overens med det vi ser etter når vi ønsker å etablere oss.

De tror ikke det blir noen mangel på kunder i de nye lokalene.

– Da jeg så prospektene på leilighetene i bygget, tenkte jeg at jeg hadde lyst til å kjøpe leilighet der selv, forteller Samson.

– Den umiddelbare responsen var at dette var noe kult og annerledes med høy kvalitet. Basert på det som var solgt allerede, skjønte vi at det var mange unge familier og ellers folk som gjerne ville bodd i byen, men på grunn av barn, eller av praktiske årsaker, ville ut av selve sentrum uten å miste tilknytningen eller godene ved å ha storbyen i umiddelbar nærhet, mener han.

Samson Bakeri på Hasle vil ikke bare være et bakeri – om kveldene og i helgene blir det servering av pizza og vin.

– Det blir utrolig spennende å følge utviklingen på Hasle frem til vi flytter inn i 2019. Vi håper at alle som flytter til Hasle blir glade i bydelen sin og bruker den for det den er verdt, og med det spennende og unike utgangspunktet man har her så håper jeg man til og med vil kunne trekke folk fra andre områder til Hasle for å møtes.

Allerede godt etablert på Hasle-Løren er Sterk Helse i Lørenveien. Kjetil Larsen, daglig leder, forteller at de begynte som en liten klinikk på 150 kvadratmeter på Løren Torg i 2012. Tre år senere tidoblet de størrelsen på lokalene sine på den andre siden av veien. Der driver de i dag en muskel- og skjelettklinikk som tilbyr fysioterapi, kiropraktikk og massasje i kombinasjon med et stort treningssenter. I de nye lokalene skal de bygge ut den rene klinikkvirksomheten.

Sterk Helse etablerer klinikk på Hasle

– Vi har ikke kapasitet til å ta imot alle pasientene i dagens lokaler. Her har vi seks behandlingsrom – i de nye skal vi ha 16 rom fordelt på 655 kvadratmeter. Muskel- og skjelettbehandlingen skal kombineres med et medisinsk apparat som vil inkludere barneleger, fastleger og en legevaktordning som skal være åpen både lørdag og søndag. Dessuten er det en fordel at også Apotek1 etablerer seg i det samme bygget.

Larsen ser Hasle Linje som et hjerte i den nye bydelen. De har allerede avtaler med bedrifter i nærheten, som Securitas, Bymiljøetaten, Cowi og Aller, og de kommer til å samarbeide med den nye ungdomsskolen Wang Ung som åpner i 2018.

Kjetil Larsen, daglig leder i Sterk Helse

– Pasientene våre er alle fra spedbarn med kolikk til eldre med hofteproteser. Men vi ser jo at det er mange unge par som flytter hit fra Grünerløkka fordi de ønsker mer plass og større grøntarealer, så derfor er planen å ha flere barneleger enn vi gjør i dag.

Sterk Helse er i ferd med å få et trygt og godt etablert navn i helsefaglige miljøer og blant folk flest. De har også avtaler med alle de store forsikringsselskapene, som tegner avtaler for kundene sine hos dem, og slik får de kunder fra hele byen.

– Derfor er det fint å være et sted som er lett tilgjengelig. Men med all utbyggingen her, som fører til at dette blir Norges kanskje sjette største by, blir det lokale kundegrunnlaget enormt. Helsetjenester som fastlege, barneleger, legevakt og apotek er noe folk gjerne vil skal være lokalt tilgjengelig, og vi skal være et godt tilbud for Hasle og omegn, avslutter Larsen.