Solen har allerede steget et godt stykke opp over Grefsenåsen når klokken din ringer 06:30. Du slumrer et kvarter før du står opp, kipper på deg tøfler og en morgenkåpe, og går ut på verandaen for å hilse på den nye dagen og våkne ved å trekke frisk morgenluft. Ektefellen, tenåringen og lillebroren liker å ligge ørlite grann lenger, så du går inn på kjøkkenet for å gjøre i stand frokost.

Ristet brød, egg, frokostblanding, juice og kaffe – alle får sine favoritter. Heldigvis kunne du i går kveld ta en lynvisitt på butikken da du oppdaget at juicekartongen var nesten tom. Dere bor i Haslevangen 18, det tradisjonsrike bygget på Hasle der Vinmonopolet tidligere holdt til, som i dag er et moderne senter med butikker, kafeer og leiligheter. Greit med en god matbutikk i samme hus.

Bygget ligger i gangavstand til arbeid og skole. Tenåringen tar rullebrettet til Wang Ung, lillebror bruker sparkesykkel til skolen, mens både du og din kjære rusler mot jobb.Du skal imidlertid ikke rett dit, for du jobbet overtid hjemmefra i går kveld så du kunne unne deg selv å begynne dagen med en svømmetur i det nye bassenget på Økern før du begynner dagens dont. I Økernveien gir dere hverandre et kyss på kinnet til farvel.

Frisk og opplagt ankommer du Karvesvingen 5 en time senere. Like i nærheten av de nye hovedkontorene til Securitas, COWI, Dagbladet og Bymiljøetaten kommer du inn på den grønne plassen der en to etasjer høy arkade leder deg mot hovedinngangen til arbeidsplassen din – it-selskapet Atea. Gjennom glassveggene ser du inn i kafeen i første etasje der Henriette har slått seg ned med den bærbare maskinen sin og dagens første doble cappuccino. Dere vinker og smiler.

Du vinker også til resepsjonisten idet du går mot heisene i resepsjonen. Her bestemmer du deg imidlertid for i stedet å bruke trappen i dag – kontoret ditt ligger tross alt ikke høyere enn i femte etasje, og fra og med tredje etasje gir trappen deg en langt flottere utsikt enn du får i heisen. Den ligger langs en stor glassvegg som strekker seg helt opp til tiende etasje. På en klar dag som denne ser du godt hele Oslo sentrum og fjorden med øyene.

Verdens smarteste bygg

Fra trappen går du først gjennom etasjens sosiale sone, en trivelig møteplass med kaffe, te og faglig og sosialt påfyll for folk på tvers av avdelingene, før du finner plassen din lenger inn i de roligere arbeidssonene.

Roar har sendt deg en e-post. Kan dere diskutere det nye prosjektet etter lunsj? Det passer bra. Du sender ham et svar der du skriver at du fikser møterom. Så tar du opp telefonen din og åpner appen som er nøkkelen til alt i dette som er «verdens smarteste bygg», velger et passe stort møterom der det også er en skjerm dere kan koble dere opp på, og reserverer det til 12:30.

Du tar deg i å smile av dette med «verdens smarteste bygg» – hvordan kan et bygg være smart? Men det er utrolig tilfredsstillende å arbeide et sted der så mye lar seg ordne ved hjelp av et par raske klikk. I tillegg er det godt å tilbringe dagen på et sted der du ikke lengter ut hele tiden. På den forrige arbeidsplassen din var det så dårlig inneklima at du brukte enhver anledning til å sette deg på en kafé eller jobbe hjemmefra – her er det deilig luft. Og det er fint å vite at det hele drives av fornybare energikilder.

Den grønne ringen ved Hasle

Etter å ha arbeidet en time, ser du at det hadde vært nyttig å ta en prat med Tove om et prosjekt som nærmer seg ferdigstillelse. Når du går bort for å høre med henne, sier hun at det er så fint vær og at hun godt kunne tenke seg å strekke litt på kroppen, derfor blir dere enige om å ta et ruslemøte langs den grønne ringen.

Den grønne ringen er en gang- og sykkelvei som knytter sammen Hovinbyen langs trær og nye parker. Fra arbeidsstedet kommer dere rett ut til Hasleplassen, og går derfra nordover til Løren aktivitetspark, Hovinparken og Økernparken, før dere krysser sørover på en turvei og kommer tilbake. I løpet av turen har dere hatt en god diskusjon og blitt enige om flere viktige detaljer.

Lunsjen tar du på Ateas takterrasse. Igjen tar du deg i å beundre utsikten, ikke minst over alt det nye som har blitt bygget på Hasle, Løren og Økern de siste årene. Tidligere forbandt du stedet stort sett med det ikke spesielt vakre Økernsenteret og motorveier. Nå er det gamle senteret borte og erstattet med et lyst og moderne høybygg, og rundt omkring er det nye boliger, grøntarealer, gjenåpnede vannveier og en infrastruktur tilpasset mennesker, ikke biler.

Bibliotek og kino i gangavstand

På vei hjem handler du ferske råvarer til dagens middag. Tenåringen har blitt med en venn hjem etter skoletid, men dere tre andre spiser ute på balkongen. Lillebror minner dere på at det er i kveld dere skal se den nye filmen han vil se borte på Økern kino. Du svarer at du allerede har bestilt billetter. Dere tar med dere noen bøker som skal leveres på biblioteket som ligger like i nærheten av kinoen, før dere tar hver deres sykkel og legger i vei.

På biblioteket klarer dere ikke å nøye dere med å bare levere, men må, som vanlig, låne med noen nye. Så før lillebror legger seg den kvelden, rekker dere å lese de to første kapitlene i «Danny og den store fasanjakten». Når ektefellen kommer hjem etter å ha gått en tur gjennom hyggelige Hasle hageby, skjenker dere to glass vin og en skål med nøtter, og kroer dere opp i sofaen før det er på tide å få en god natts søvn før neste arbeidsdag.