Hva har en arkitekt, en barista, en videoprodusent og en rektor til felles? De har rett og slett troa på Hasle.
På Hasle både bor – og jobber det folk. Her finnes en rik historie og en spennende fremtid.
Men hvem er det egentlig som bor her? Som jobber her? Hvem sørger for at fremtiden ser så spennende ut? Vi har snakket med folka som gjør Hasle til Hasle, spurt hvem de er og hvilke tanker de har om det som skal skje i området.
Per Morten Aas, driftsansvarlig for Kafé Hasle.
Per Morten Aas, driftsansvarlig for Kafé Hasle.
– Jeg husker første gang jeg tok t-banen ut hit. Langt ut til ingenmannsland, men som jeg senere skulle lære at en dag vil bli til allemannsland. Nå driver jeg kaffebaren Kafé Hasle og stortrives! Vi holder til i Fyrhuset, et hus som har blitt en del av meg. Hverdagen her er fylt med smil og kjærlighet fra de fantastiske folkene som bor og jobber her. Hasle for meg kan beskrives gjennom min første arbeidsdag: Anita Hutcheson, som nå er en stamgjest hos oss, kom med blomster og ønsket meg velkommen. Det ga meg en følelse av at «Her på Hasle vil folk at vi skal lykkes».
Det er utrolig spennende å se hvordan de forvandler dette gamle industriområdet til et vakkert boligområde og levende samfunn! Hver uke kommer det nye ansikter inn til butikken og oftere og oftere er nye bygg ferdige. Snart er alt ferdig, og jeg kan nesten ikke vente!
Jeg ser for meg en liten by i byen, full av liv, kultur, matopplevelser og kaffeopplevelser! Jeg skal gjøre mitt beste for å gjøre fyrhuset til hjertet i denne lille byen i byen! En kaffebar har et stort ansvar i et lokalsamfunn, den binder mennesker sammen! Min oppgave er å spre positivitet og glede ut til Hasles innbyggere!
Rasmus Jørgensen, arkitekt hos Kristin Jarmund Architects

Rasmus Jørgensen, arkitekt hos Kristin Jarmund Architects
– Å få jobbe med et historisk bygg som Bygg01 er veldig spennende. Vinmonopolets tapperi har jo vært avgjørende for Hasles historie. Det blir et helt unikt bomiljø når man transformerer et gammelt industrianlegg som dette. Det gamle bygget utfordrer oss, og tvinger frem noen utradisjonelle løsninger som vil vært utenkelige i et standard nybygg. Etasjehøydene blir blant annet mye høyere, vi får en rekke fantastiske naglede stålsøyler som blir frittstående i leilighetene. Handelsdelen får i tillegg masse karakter fra det gamle byggets industrielle detaljer.
Mye av det gamle bygget skal bevares, det er liksom hele planen med prosjektet. De utvendige rammene blir i høy grad de samme. Den største forskjellen, og det kuleste med det nye bygget, blir gårdsrommet som oppstår i midten. Det er like stort som en stor fotballbane, og måler seg med de aller største bakgårder på Torshov. Samtidig som det blir intimt og beskyttet, er det raust og åpent. Jeg tror det vil oppstå et helt spesielt fellesskap i gårdsrommet, som vil gi mye liv og bokvalitet til byggets beboere.
Jeg gleder meg til å oppleve noen av de spesielle leilighetene. De små ettromsleilighetene i den eksisterende delen, med nesten firemeters takhøyde og store industrielle vinduer. De blir heftige. Og dupleks-leilighetene over to plan på toppen av bygget, med de store takterrasser. Eller leilighetene i sør-vestfløyen med en atriumshage midt i leiligheten, og trapp opp til takterrassen mot syd vest. Det er mange ulike og utradisjonelle boligvarianter i bygget. Det gjør at det sikkert blir et morsomt og variert miks av folk som flytter inn.
Thomas Onstad Fjeldstad, rektor/daglig leder for WANG Ung Oslo.

Thomas Onstad Fjeldstad, rektor/daglig leder for WANG Ung Oslo.
– Jeg visste med én gang at Hasle var perfekt. Da vi fikk muligheten til å starte opp her, var det ingen tvil. Alt ligger til rette for et optimalt skolemiljø for sunn idrettsungdom. Vi har virkelig alt vi trenger av fasiliteter på Hasle: Fotballbaner, tennishall, turnhall, alt er i umiddelbar nærhet. Samtidig er Hasle et knutepunkt mellom øst og vest. Uansett hvor du er fra i Oslo, er Hasle egentlig i nærheten. Skolen vår kommer jo til å holde til her i minst 20 år, og i løpet av den tiden regner jeg med at dette kalles Oslo sentrum.
Selv om WANG Ung Oslo ikke flytter inn før i august 2018, er jeg ofte her selv. Jeg liker veldig godt Kafé Hasle; her er det god plass og saftige smørbrød. Min kone, som jobber i interiørbransjen, er ofte innom designbutikken Houz, mens jeg tar med barna på den store lekeplassen på Løren.
Hasle er jo en bydel i voldsom utvikling, og det er utrolig inspirerende å få være med på starten av denne reisen. Det blir en bydel full av moderne mennesker og pulserende arbeidsliv, samtidig ligger det et ærverdig villastrøk rett rundt hjørnet, det er det som er sjarmen. Jeg er allerede frelst, og jeg er sikker på at elevene kommer til å bli det samme!
Eivind Thorne, Hertz Bilpool/Hasle Bildeling.

Eivind Thorne, Hertz Bilpool/Hasle Bildeling.
– Jeg har jobbet med bildelingsordningen på Hasle i seks år nå. Jeg fikk gleden av å starte opp prosjektet med bildeling i Hertz i 2011. Det har vært seks veldig spennende år. Vi føler nå at vi er en sentral del av byutviklingen, der persontransport er en viktig faktor. Vi forsøker å svare på spørsmålet; Hvordan bo og leve i byer uten å eie egen bil?
Privateide biler står jo i snitt stille i over 90 prosent av tiden i store byer. Det finnes mange som ønsker å kvitte seg med bilen, men da må de ha tilgang til en bil når de trenger det. Bildeling, sammen med kollektivtrafikk, sykkel og gange vil garantert redusere antall biler i byen. Samtidig vil det også gjøre det lettere for Oslo å håndtere økt befolkning.
Derfor tror jeg Hasle er det perfekte stedet for oss. Hasle ligger strålende plassert mellom tre T-banestasjoner og flere busstopp. Det ligger tett på bykjernen, og du kan snart kalle det sentrum. På området er det både bedrifter og boliger, det vil si at bildelingsbilene allerede nå blir benyttet på dagtid, om kvelden og i helgene. Det er veldig mange mennesker her som vil få glede av denne ordningen.
Jeg tror det kommer til å bli optimalt. Vi har medlemskap både til deg som kjører lite og til deg som kjører ofte. Når du trenger bil, er det bare å bestille via nettsiden vår eller appen. Du kan da raskt stikke bort for å hente den beste bilen til ditt formål. På denne måten kan innbyggerne her på Hasle bruke kollektivt frem og tilbake til jobb, samtidig som de har bil akkurat når de trenger det. De ansatte på Hasle kan ta kollektivt eller sykkel til jobb, og bruke biler fra poolen når de skal i møter i arbeidstiden. Det er jo både bra for miljøet og kanskje spesielt for lommeboken.
Elin Agasøster, Haslianer på åttende året

Elin Agasøster, Haslianer på åttende året
– Jeg har bodd på Hasle i åtte år, og jobber på Ulven, et steinkast unna. Jeg kunne ikke vært mer fornøyd. Hasle har det meste. Her går det mange ulike buss- og t-banelinjer. Det er Vinmonopol, bakeri, blomsterforretning og apotek. Vi har også en herlig, sjarmerende og upolert park som heter Ola Narr. Hasle er nesten i sentrum, med gåavstand til det meste, samtidig som det er grønt og med litt rom mellom husene. En blanding av nytt og gammelt. Jeg går også mange fine turer i området sammen med min familie. Vi er så fornøyde at også min datter har kjøpt seg leilighet her.
Nå for tiden skjer det mye på Hasle, det bygges litt over alt. Men jeg både tror og håper at resultatet blir Hasle verdig. Slik det ser ut nå bygges det ikke for tett, og slik håper jeg det blir. Noe av det som er så deilig med Hasle er nemlig at det ikke er for mye trafikk her. Jeg har også en drøm om at det skal komme utendørs treningsapparater, eller en form for aktivitetspark. Hasle har alltid vært preget av nærhet til arenaer for fysisk aktivitet, men en slik park hadde toppet det hele.
Fredrik Christensen, Innholdsprodusent/Juniorklipper, Redink.
